Vrees voor krapte arbeidsmarkt
Volgens een persbericht over een HR Trends 2011 – 2012 onderzoek vrezen HR-professionals een krapte op de arbeidsmarkt, althans ze ondervinden meer problemen in de werving en selectie van personeel. Het vergelijkingsjaar 2008 is een mooi ijkpunt. Immers, het was de tijd dat de bomen tot in de hemel groeiden. Toen gaf 74% van de ondervraagde HR-professionals aan moeite te hebben met het werven van nieuwe medewerkers. Waarschijnlijk herinner je je als HR-professional deze tijd nog.
Boeien en binden
Ook geeft het onderzoek aan dat het behouden van medewerkers een grotere uitdaging wordt. Men geeft voor 2011 aan dat 28% van de ondervraagden hier moeite mee. Drie keer zoveel dan in 2010 (toen had 9% moeite).
Oorzaken
In de hele trend worden onder andere twee mogelijke oorzaken aangegeven voor de problemen in de werving en de selectie:
Werknemers blijven liever zitten
Werving: “…Werknemers blijven liever zitten waar ze zitten en zoeken daardoor minder actief naar een nieuwe baan. Dit heeft echter wel een verlammend effect op de arbeidsmarkt.” Maar jammer genoeg wordt niet duidelijk waarom men blijft zitten waar men zit. Je kan veronderstellen dat dit te maken heeft met de crisis en dat de werknemers blijven zitten omdat ze nu zekerheid van inkomen in een bekende werkomgeving hebben. Maar is dat zo? Is de reden van het wisselen van baan niet ingegeven door een vorm van onvrede of verbetering zoeken: inkomen, arbeidsvreugde, groeimogelijkheden etc. Het lijkt mij niet dat werkgevers werknemers nu in 1 keer in de watten leggen met salaris, training, coachen, vrijdagmiddagborrels etc.
Zou het niet zo zijn dat er minder vacatures voor handen zijn omdat werkgevers afwachten wat de ontwikkelingen in de markt worden en men besluit maar te roeien met de riemen die ze hebben? (En heeft HR daarom meer moeite met het binden en behouden!)
Mismatch
Selectie: als tweede mogelijke oorzaak wordt gegeven “… kenmerkt de krapte op de arbeidsmarkt zich door de mismatch tussen vraag en aanbod”? Deze oorzaak kan ik niet goed plaatsen. Kan men in 1 keer niet meer goed matchen? Verliezen de HR-professionals hun professionaliteit? Dat lijkt mij niet. Kan het dan zijn dat vraag en aanbod dermate is veranderd dat er niets meer te matchen is (appels met peren vergelijken)?
Deze tweede reden kan ik dan eigenlijk ook helemaal niet plaatsen. Mogelijk is dat het gemis van het hebben van het feitelijk ondezoeksrapport, maar ik blijf benieuwd naar de werkelijke redenen van de trends.
Ter afsluiting nog enkele informatieve tabellen: